‘Vanaf nu vragen we onze ouders om de vuilzak niet meer vol te proppen tot hij scheurt. dat is heel vervelend voor de mensen die het huisvuil ophalen. Die zakken wegen dan te zwaar om te tillen en scheuren soms helemaal open op straat'. Het is slechts één ding dat de kinderen van het Heilig Hart&College afdeling Sint-Rochus opstaken van het bezoek aan de vuilniswagen op de speelplaats.

Ze mochten zelf ook in de vuilniswagen plaats nemen en op het platformpje staan waar de vuilnismannen op staan. ‘Wist je dat hier een bel hangt waarop de vuilnismannen kunnen duwen als de vrachtwagen moet stoppen? Er hangen ook camera's in de vrachtwagen zodat de chauffeur kan zien wat zijn collega's doen. Zo kan hij ongevallen vermijden', vertelt Felix uit het zesde leerjaar enthousiast.

‘Er zijn er die op slag vuilnisman of -vrouw zouden worden omdat ze graag op dit trapje staan. Maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan dit', knipoogt vuilnisvrouw van dienst Sabrina Dewolf die maar wat graag laat zien hoe haar vrachtwagen werkt.

Daarnaast kregen alle klassen ook een deskundige uitleg over welk soort afval in welk vuilzak moet, wat er met opgehaalde afval gebeurt en andere zaken die komen kijken bij afvalverwerking.

‘We gaan niet zo vaak met onze vuilniswagen naar de scholen, maar we zouden het best wat meer doen want de kinderen zijn telkens bijzonder geïnteresseerd', vertelt Inge D'Hoe, afvalpreventie-medewerker van de intercommunale Haviland. De dienst werd sinds kort opgestart en heeft onder meer dergelijke educatieve momenten als doel.

Ook wil Haviland zijn werking bij scholen bekender maken. ‘Scholen kunnen gebruik maken van speciale afvalcontainers voor PMD en voor papier en karton die wij gratis komen ophalen. Tot vorig schooljaar werkten wij hiervoor samen met een private firma en kostte ons dit per jaar als school 4.000 euro aan het ophalen van het afval. Dit zal door de samenwerking met Haviland nu een pak minder zijn', aldus directeur Bart Parrez.